EnglishSlovak

Buďme vnímaví voči svojmu okoliu.

  • Domov
  • Buďme vnímaví voči svojmu okoliu.
25 jan
0

Originálne ozdoby na stromčeku vďaka vám pribúdajú každý deň. Zapojilo sa už viac ako 20 rodín a dokonca aj skupiny žiakov zo ZŠ a MŠ. Ocitli sme sa v dobe, kedy zdravie, práca, pravidelný príjem, dostupnosť služieb a vzdelania nie je ani zďaleka takou samozrejmosťou ako donedávna. Naopak, prišli časy, kedy sa prehĺbili mnohé rozdiely. V rodinách, kde bol nedostatok zavládla hranica existenčného minima, v iných, kde to donedávna zvládali, prišiel nedostatok. Zažívame časy, kedy solidarita, ľudskosť a vnímavosť potrebujú našu odozvu. A to predovšetkým vzájomnou pomocou a otvorenosťou.

Aj o tom sme sa rozprávali s Máriou Červeňovou, odbornou garantkou Komunitného centra (KC) v Námestove.

Z praktických skúseností v našom centre vieme, že ľudia na hornej Orave sú veľmi štedrí, srdeční, sú ochotní podeliť sa a pomáhať“, vychádza z takmer päťmesačných skúseností práce v KC M. Červeňová. Vidíme to z toho, že ak zverejníme výzvu, alebo oslovíme okolie, s konkrétnou požiadavkou pre rodiny v núdzi, reakcia prichádza okamžite. Ľudia chcú pomáhať, a nie je to iba v predvianočnom čase. Keď nás osloví rodina/ jednotlivec s prosbou o pomoc, zvyčajne nadviažeme spoluprácu. Ozvala sa nám napríklad pani, ktorá požiadala o potravinovú a materiálnu pomoc. Má 3 deti, je slobodná matka. Rodinu sme navštívili, zistili sme, že matke treba pomôcť s návykmi v domácnosti, v obohatení jedálneho lístka, deti postrádali viaceré praktické veci. Rodinu postupne sprevádzame v tom, čo vyhodnotíme ako potrebu. Zároveň sme oslovili ľudí, ktorí sa nám ponúkli, že radi pomôžu. Požiadali sme ich o konkrétne veci do tejto domácnosti a odozva bola mimoriadna. Poskytli hygienické balíčky, oblečenie, vianočné darčeky pre deti podľa želania a kuchynský mixér.

Aké aktivity robí KC Námestovo teraz v predvianočnom čase?

Máme pod sebou iniciatívu Orava si pomáha, ktorá sa zameriava na pomoc ľudí zasiahnutých koronakrízou. Môžu u nás požiadať o materiálnu alebo finančnú pomoc. Ak niekto ponúkne materiálnu pomoc, snažíme sa darcu s obdarovaným navzájom prepojiť. Chceme tým komunitu viac usmerňovať k vnímavosti a svojpomoci. Máme žiadosti o pomoc zo všetkých troch oravských okresov. Rodinám/jednotlivcom pomáhame aj formou potravín, vďaka zapojeniu sa do projektu Lidla Podeľ sa a pomôž, kde zákazníci tohto reťazca vkladajú potraviny do potravinového koša. Tie rozdeľujeme rodinám, o ktorých vieme, že potraviny potrebujú, alebo o ne požiadajú. Tento mesiac robíme vianočné workshopy, v ktorých sme sa zamerali na výrobu adventných vencov, zapojili sme sa do projektu Vianočnej pošty a vyrábali vianočné pohľadnice. Tie sme následne rozposlali starým ľuďom, ktorí žijú osamelo doma, alebo v zariadení. Vďaka deťom z družín na základných školách sme takéto pozdravy vyrobili aj pre starkých v Centre sociálnych služieb v Námestove. Na treťom workshope deti v našom centre vyrábali vianočné ozdoby. Vďaka ich jedinečnej a originálnej tvorivosti máme v našom KC krásne ozdobený stromček. Čaká nás tento týždeň ešte posledný workshop, ktorý sa bude niesť v znamení vône medovníkov a výroby vianočných oblátok a trubičiek. V rámci komunitnej aktivity sme iniciovali nápad Vianočného stromu, ktorý mesto osadilo pri dome kultúry. Keďže sa ľudia v tomto čase nemôžu stretávať a zároveň sú všetky každoročné predvianočné aktivity zrušené, rozhodli sme sa iniciovať spojenie obyvateľov mesta takto symbolicky. Stačí vyrobiť vlastnú, originálnu ozdobu a zavesiť ju na tento strom. Poteší nás fotografi a z tejto aktivity, pretože plánujeme na záver vianočného obdobia zhotoviť koláž fotografi í a umiestniť ju na stránke mesta. Fotky nám môžete posielať na FB – Komunitné centrum Námestovo.

Čo vám napovedajú vaše doterajšie skúsenosti z vašej práce v KC?

Chcela by som poprosiť, aby si ľudia všímali svoje okolie a boli voči nemu citliví. Ak vedia o rodinách, ľuďoch, ktorí potrebujú pomoc, alebo sa ocitli núdzi, aby nám o nich dali vedieť. Náš záujem, spolupatričnosť častokrát búra bariéry ostychu a povrchnosti a je tým najlepším začiatkom zmeny k lepšiemu.

                                                                                                                                                   (red., mč)

Rozhovor bol zverejnený v miestnych novinách Námestovčan – strana 6, dostupné tu: https://www.namestovo.sk/uploads/fck/document/n%C3%A1mestov%C4%8Dan/namestovcan_2020_cislo_6.pdf