EnglishSlovak

Agentúra zmeny

  • Domov
  • Cesta z auta do útulku
29 sep
0

Cesta z auta do útulku


Pán Miloš žije v malom meste na východe Slovenska. Na jeho osude sa podpísala pandémia, počas ktorej prišiel o prácu a zhoršili sa aj jeho dlhodobé problémy s bývaním. Zhoršili sa natoľko, že bol nútený prežiť väčšinu tejto zimy v nefunkčnom aute.

Naši terénni sociálni pracovníci sa s ním zoznámili na začiatku jari, keď pri jednom zo svojich bežných výjazdov narazili na jeho „autodomov“ na okraji mesta. Zvážili, aké možnosti pán Miloš má. Pomohli mu pri vybavovaní jednorazového príspevku v hodnote 100€, ktorý na základe spoločnej dohody dostal vo forme teplých obedov. O pár dní mu „tereňáci“ z vyzbieraných darov priniesli niekoľko kúskov oblečenia, obuvi a paplón. Navštevovali ho pravidelne, poskytovali mu aj základné zdravotné ošetrenie.

Počas jedného z ich pravidelných spoločných rozhovorov pán Miloš prejavil záujem opustiť svoje dočasné útočisko a odísť do útulku. Po niekoľkých dňoch hľadania voľného miesta v okolitých zariadeniach mu tereňáci asistovali s presunom do útulku v centre mesta.

Naďalej mu poskytujú podporu pri komunikácii s úradmi a vybavovaní potrebnej dokumentácie nevyhnutnej na získanie pravidelnej minimálnej podpory.

Zima, ktorú Miloš strávil v podstate vonku, nezostala bez následkov. Omrzli mu končatiny, čím má výrazne obmedzenú hybnosť nôh a rúk a spôsobuje mu to ďalšie zdravotné problémy.

Miloš sa rozhodol, že s podporou terénnych sociálnych pracovníkov bude hľadať riešenie svojej situácie: požiada o invalidný dôchodok, prípadne si bude hľadať prácu, pre ktorú jeho zdravotné problémy nebudú prekážkou.

Jeho príbeh ešte nemá šťastný koniec, cesta na ktorú sa spolu s terénnymi sociálnymi pracovníkmi vydal, je dlhá a náročná. Dôležité však je, že dostal šancu a rozhodol sa využiť ju.

S pánom Milošom pracujú terénni sociálni pracovníci v rámci národného projektu Podpora a zvyšovanie kvality terénnej sociálnej práce.

Meno sme na žiadosť respondenta zmenili. Ilustračné foto.