EnglishSlovak

SOCIÁLNE PODNIKANIE PRE ĽUDÍ

  • Domov
  • La Vie… jednoducho život
23 máj
0

La Vie... jednoducho život


„ Vy ste mi splnili sen,“ so zadosťučinením cituje Lucia zákazníkov, ktorí vstupujú do nového voňavého priestoru s názvom Zdravá výživa La Vie, „takýto obchodík nám v Nemšovej chýbal. Výborný nápad!“

Lucia Makyšová je jedna z troch zdravotne znevýhodnených, ktorí sa chceli uplatniť na trhu práce. Svoju túžbu posunuli ďalej – sami si vytvorili pracovné miesta, založili registrovaný sociálny podnik Izab s. r. o. so sídlom v Nemšovej. Aktuálne už druhý mesiac vítajú zákazníkov vo svojej predajni so zdraviu prospešnými potravinami, výživovými doplnkami, pochutinami a inými drobnosťami.

„Mnohí sa nás pýtajú, čo znamená názov La Vie. Vtedy je naša odpoveď jednoznačná: ŽIVOT… Vážme si ho, žime zdravo, vyhýbajme sa chorobám, ktoré na nás číhajú. 

A druhý význam nášho názvu La Vie je, že aj zdravotne znevýhodnené a zraniteľné osoby majú nárok na kvalitnejší život – a to im v našom La Vie pomáhame dosiahnuť.

Mať a dať prácu

„Nebolo to úplne jednoduché, od nápadu po prvého zákazníka to bola dlhá cesta a veľká výzva, ale výsledok je úžasný. Boli dni, keď sme to už chceli vzdať, ale hnala nás vidina, že čo dáme na papier, to budeme aj skutočne realizovať. A dokázali sme to,“ hovorí.

Najviac ich posúva vpred vďačnosť od zákazníkov, ale aj od zamestnancov. Jedna z nich nemá problém dochádzať denne hodinu a pol, pretože bližšie nenašla prácu, ktorá by jej vyhovovala, zamestnanie, kde by jej tolerovali potrebný oddych počas pracovnej doby alebo nutné návštevy množstva lekárov. Je šťastná, že po dlhšom pobyte v nemocniciach a následnej domácej rekonvalescencii dostala túto možnosť a môže sa znovu realizovať a byť medzi ľuďmi.

• Čo ďalej

„Našu spoločnosť chceme postupne rozširovať. Máme v pláne časom rozšíriť priestory a zriadiť aj e-shop. Pribudne tak ďalšie pracovné miesto a  možno aj ďalšia pobočka La Vie, pretože toto nás skutočne napĺňa, posúva vpred a pomáha nám aspoň sčasti zabudnúť na naše zdravotné bremená.

Z vlastnej skúsenosti viem, že nájsť prácu ako zdravotne znevýhodnený je v dnešnom čase veľmi zložité, občas až nereálne. Aj preto sme robili všetko pre to, aby náš podnik získal štatút RSP a aby sme pomohli a zaradili do spoločnosti znevýhodnených ľudí. Spoločnými silami to zvládame – jedna vie písať, druhá vie komunikovať  a skladať darčekové krabičky a tretí vie pracovať na počítači. 😊 A ide to, sme šťastní a spokojní,“ dodala Lucia – konateľka podniku –  na záver.